Jaargang 10, nummer 2

Nieuwsblad

5 november 2021 

Redactie: Dennis Leeuw

Redactioneel

Dennis Leeuw

Er is de laatste tijd lekker gesleuteld aan de determinatie-tabellen. Om te beginnen is er een beginnetje gemaakt met de determinatie tabel voor de garnalen (Garnalen (Caridea)).
Ook de Cirripedia-determinatie-tabel (Rankpotigen) had een opknapbeurt nodig. De orde Sessilia is in WoRMS op 'uncertain' is gezet, terwijl die orde nu juist zo makkelijk is bij de splitsing tussen zeepokken en de eendenmossels. De determinatie-tabel volgt nu de onderverdeling zoals dat ook op WoRMS het geval is, maar de groep zeepokken op de site is blijven bestaan. De volledige determinatie-boom van de zeepokken is onderhanden genomen en is volgens mij een stuk duidelijker geworden. Probeer hem uit en laat me weten wat je ervan vindt.
Door de kor-activiteiten die we ontpooien op het strand van Egmond aan Zee leren we steeds beter de verschillende platvissen te onderscheiden, vooral het jonge spul. Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de determinatie-tabel van de platvissen (Pleuronectiformes) en dan vooral het verschil tussen bot, schol en schar (Pleuronectidae).
De wijzigingen in WoRMS gaan momenteel razend snel, vast onder invloed van alle DNA onderzoek, maar daardoor wordt het steeds moeilijker om alle tabellen bij te houden. Mocht u voor een diergroep de determinatie-tabel willen bijhouden, laat het me dan weten!

Zeesterren

Dennis Leeuw

Een oproep tot foto's heeft opgeleverd dat we foto's van Mick Otten mogen gebruiken op de site. Voor wie hem (nog) niet kent, zou ik ten zeerste aanraden om eens een kijkje te nemen op zijn blog: Mick's Marine Life. Ik ben begonnen met de zeesterren en heb inmiddels de levendbarende slangster (Amphipholis squamata) en de ingegraven slangster (Acrocnida brachiata) toegevoegd aan de site. En ook een determinatie-tabel voor deze soorten: Amphiuridae

Oprolkreeften

Dennis Leeuw

Tussen oude foto's kwam ik een oprolkreeft tegen die ik ooit uit een wulkenei geschut had. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om de blauwgestreepte oprolkreeft (Galathea strigosa). Het toevoegen van deze soort op de site vroeg om een nieuwe groep, namelijk de oprolkreeften en natuurlijk een aanpassing op de determinatie-tabel der Anomura. Zo kan een kleine vondst een grote invloed hebben op de website. Het is en mooi beestje, dus een leuke toevoeging.

Oceanografie

Dennis Leeuw

Ik vroeg me af hoe het kan dat de zee zout is geworden met zouten in de verhoudingen zoals ze er zijn; ongeveer 20% Natrium-ionen en 10% chloor-ionen en dan nog wat extra opgeloste zouten zoals ik ooit beschreven heb in het stuk over saliniteit. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar heb in Een zee van chemicaliën wel vast een aanzetje gemaakt om te beschrijven waar de verschillende stoffen vandaan zouden kunnen komen. Vooral de site SandAtlas is een heel nuttige bron. Komende tijd ga ik er vast nog meer van leren en aanvullingen schrijven voor de site.
Een ander artikel in een baby-stadium is een stukje over leven in water en wat dat voor uitdagingen het leven in water met zich meebrengt.
Om meer te begrijpen over de voortplanting schreef ik Reproductie van het leven. Maar dat onderwerp was onverwacht complexer dan gedacht. Er zijn wel heel veel verschillende vormen van vermenigvuldiging. Om dit artikel tot iets goeds te maken moet ik toch nog iets meer lezen en er nog een paar nachtjes goed over slapen. Om te voorkomen dat mijn aantekeningen verloren gaan heb ik ze wel vast als backup online gezet.

Vindplaatsen

Dennis Leeuw

Met het SWG bestuur zijn we aan het einde van de zomer naar Zeeland gegaan om eens gezamenlijk wat onderzoek te doen. We hebben daarbij wat extra plekken bezocht die niet snel op excursies bezocht worden. Deze plekken heb ik toegevoegd bij vindplaatsen. Nieuw zijn: Grevelingendam en Battenoord.
Toen ik toch bezig was leek het me een goed idee om elk stuk water van de delta eens te beschrijven, al was het maar een klein beginnetje om later stukken aan toe te voegen. Dat heeft geleid tot de toevoeging van: Haringvliet, Grevelingen en pagina's over de Oosterschelde en de Westerschelde.

Naaktslakken en het harig mosdiertje

Dennis Leeuw

Met de excursie van de SWG in Zeeland hebben we ook samen met de NJN een aantal excursies gedaan. Eén daarvan was op het Banjaardstrand en daar kwam een van de NJN'ers (Cécile Vastenburg) met een plukje harig mosdiertje waar een klein zwart stipje op zat en wat dat zou kunnen zijn. Moet je een stelletje SWG'ers hebben die de 50 gepasseerd zijn, die zagen natuurlijk helemaal niets. Gelukkig was er een veldmicroscoop mee, dus die erbij gehaald bleek het uiteindelijk te gaan om de zeldzame zuiderzee-schijfslak (Corambe obscura). Een uitgebreid verslag is te vinden in de Het Zeepaard.
Naar aanleiding van deze vondst ben ik ook de aanspoelende harig mosdiertjes bij Egmond aan Zee gaan onderzoeken op 23 oktober en daar vond ik allemaal Harlekijnslakjes (Polycera quadrilineata) in. Uit een vijftal plukjes mosdier haalde ik zomaar 13 slakjes. Op 5 november was ik weer op het strand en nu kon ik in geen van de aangespoelde mosdiertjes nog een slakje vinden, ze waren allemaal verdwenen. Wat overeen komt met de periode waarin ze in Nederland voorkomen, namelijk van mei tot november, maar het lijkt erop dat ze die datum van 1 november dit jaar wel heel serieus hebben genomen.

Naar strandvondsten.nl

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad