home | nieuwsblad | informatie
Het Centraal Systeem
Laatste wijziging: 28-12-2023

Het Centraal Systeem of CS is het waarnemingenarchief van de Strandwerkgemeenschap. Het is vooral bedoeld voor de bijzondere vondsten die een waarnemer doet, terwijl hij op het strand loopt, een dijk afspeurt of onder water zwemt. De bedoeling van het CS is dat de waarnemingen voor iedere geïnteresseerde toegankelijk zijn en blijven en niet in een notitieboekje van de waarnemer verdwijnen.

Het meest interessante aan het CS is dat een waarnemer zelf beslist wat de moeite van het melden waard is. Een bijzondere waarneming kan bijvoorbeeld ook zijn dat een bepaalde soort niet waargenomen is. Iedere waarneming wordt apart op een CS-formulier ingevuld en door de CS-man in het Centraal Systeem verwerkt. Het Centraal Systeem bevat meer dan 90.000 waarnemingen en groeit nog immer.

In het CS kunnen allerlei in zee levende planten en dieren, zoals wieren, weekdieren, krabben, zeepokken, beerdiertjes, kwallen enz, enz. gemeld worden. Het CS-bestand wordt regelmatig geraadpleegd door onderzoekers en de gegevens vormen dan ook de basis van een groot aantal artikelen en standaardwerken. De CS-man doet in het zeepaard regelmatig verslag van de binnengekomen waarnemingen.

Waarnemingen kunnen op een CS formulier ingevuld en opgestuurd worden. Het CS formulier is beschikbaar als Word document (download Word file). Voor grotere aantallen waarnemingen kan ook gebruik gemaakt worden van een Excel bestand (download Excel file).

Het ingevulde formulier kan naar de CS-beheerder worden verzonden.

CS-beheerder
Rien de Ruijter
rien-tien@ziggo.nl
riendr56@outlook.com
2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl