home | nieuwsblad | informatie
Touw 2009
Laatste wijziging: 22-11-2017

Op de laatste dag van onze vakantie liep ik 's ochtends rond kwart over 7 over het Egmondse strand. Het beloofde een mooie dag te worden. Het was 16 augustus 2009 en er lagen allemaal kleine wiertjes en bolletjes van het Japansbessenwier in de eb-lijn. Ik kwam een jutter uit Castricum tegen die een mooie grote patella gevonden had en ik liet hem een bosje met 10 haaieneieren zien dat ik gevonden had. Het was mooi weer en heerlijk rustig op het strand. Bij de duin afgang van kamp Bakkum ben ik omgekeerd. Uit het water haalde ik een plank en nam deze op mijn schouder mee. Bij de afgang van Egmond Binnen gekomen zag ik een hoopje aan de vloedlijn liggen. Dus even kijken. Het bleek een stuk touw te zijn. Op dat touw zaten wat eendenmosselen en dat trok mijn aandacht.

Toen vielen mij ook op de roze-rood-actige kalkkokerwormen op. Deze had ik alleens eerder gevonden, maar nog steeds niet op naam kunnen brengen. Nu wel, het is de Rode kalkkokerworm (Serpula vermicularis).

Het touw nader onderzoekend bleken er vele noordse rotsboorders in en op te zitten.

Na een tijdje rustig bezig te zijn geweest had ik ook nog jonge exemplaren van de wijde en de bonte mantel gevonden. Daar er nog veel meer in het touw zat besloot ik Rens en Ria die net langs liepen aan te spreken en te vragen of zij Anneke wilde vragen om met ons karretje naar me toe te komen.

Wachtend op Anneke vond ik ook nog een aantal gemarmerde streepschelpen. Samen hebben we touw en plank met het karretje naar ons strandhuisje gebracht. Aldaar hebben we het stuk touw in drieën gezaagd en uit elkaar gedraaid. De uitgeplozen stukken werden gewassen. En als laatste werd het was water gezeefd.

Voorlopige vondsten tijdens het zoeken:

2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl