home | nieuwsblad | informatie
Mantels
Laatste wijziging: 24-03-2011

2006 was een openbaring voor ons. Voor het eerst vonden we mantels op het Egmondse strand. Eerlijkheidshalve dienen we te bekennen dat we alle voorgaande jaren wel schelpen verzamelden, maar niet echt zochten. Dit was het eerste jaar dat we het echt fanatiek aanpakten.

We vermoeden dat door de zandopspuitingen en de oosten wind er dit jaar ook extra veel mantels aanspoelden in de gruisbanken. Het waren voornamelijk zwart gekleurde exemplaren.

De meest bijzondere vondst echter was een plastic plaat waar een nog levende wijde mantel op lag. Zuiver uit nieuwsgierigheid hebben we de plaat meegenomen om hem te onderzoeken, daar er ook dekschalen en eendemossels op zaten.

Het kortstondig kloppen op de plaat leverde tot onze verbazing 14 jeugdige nog levende wijde mantels op in allerlei kleuren. De mantels zaten in de "pijpen" die de rand van de plaat vormden.


Naast de al beschreven soorten vielen er ook twee zakpijpen uit.

2007 leverde nog meer levende wijde mantels op. Op 31 augustus spoelde er een viskist aan waarin 9 mantels zaten en een bakje met daarin 1 mantel.

2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl