home | nieuwsblad | informatie
Levende fuikhoren 2007
Laatste wijziging: 24-03-2011

Al surfend op een stuk zeeklit schaal spoelde er op 19 september 2007 een nog levende fuikhoren aan op het Egmondse strand.

Anneke had een stuk steen in haar zak die ze wilde gebruiken als display in onze vitrinekast, maar dat was niet de favourite ondergrond. Met grote snelheid werd het zand opgezocht.

Uit de boekjes bleek dat de gevlochten fuikhoren vanaf de laagwaterlijn leeft. Om hem terug te zetten in zee (zonder dat de meeuwen hem direct als maaltijd zouden gebruiken) was het dus noodzaak om te wachten op laagwater. Het leek ons verstandig om in de tussentijd het beestje te voorzien van zand en water. De fuikhoren gaf een prachtige show weg toen we hem in het water zette. De grote voet kwam uit de horen, zocht naar grond en vond deze. De horen werd in de juiste richting gedraaid en het geheel verdween in een snel tempo onder het zand. Volgens de EXIF informatie van mijn camera zat er tussen de eerste en de laatste foto 1 minuut en 5 seconden:

Uiteindelijk heeft Anneke de fuikhoren bij laagwater zo ver mogelijk in zee gegooid als mogelijk was. Hopelijk heeft hij nu net zo'n verhaal over ons als wij over hem/haar.

2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl