home | nieuwsblad | informatie
Helm 2009
Laatste wijziging: 01-11-2011

Op 10 juli stond er stevige NW wind kracht 7/8 wat altijd goed is voor leuke vondsten zoals jonge wijde mantels.

De ochtend van 11 juli leek het alsof de zee alle niet natuurlijke troep had uitgebraakt. Samen hebben we een hele collectie van plastic aanspoelsel verzameld om te zien wat voor bijzonderheden er aan zaten.

Natuurlijk zaten er ook weer wijde mantels bij:

Voor een compleet overzicht van de vondsten van die dagen zie het vondstenlog. Hier willen we eigenlijk alleen verder in gaan op de vondsten die we deden op en in de blauwe helm.

Laten we beginnen met de buitenkant. We troffen twee kleine schaalhorens aan, welke volgens mij, gezien de zwarte voet, de gekleurde schaalhoren moet zijn.

In de onderrand van de helm zaten verscheidene noordse rotsboorders.

Aan de binnenkant zat naast een paar wijde mantels en veel geschilferde dekkschelpen ook een kolonie-achtige begroeiing. Dit bleek de Gesterde geleikorst (Botryllus Schlosseri) of ook wel bloemetjesbehang te zijn.

In het midden van de rechter foto zien we een verdikking onder het bloemetjesbehang. Met mijn vinger erover bewegend leek er iets hards onder te zitten. Mijn eerste gedachte was jonge muiltjes, want ze leken op elkaar te zitten. Bij het open peuteren bleken er echter twee gemarmerde streepschelpen onder te zitten. Deze hadden we nog nooit eerder gevonden.

2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl