home | nieuwsblad | informatie
Eendenmossels 2012
Laatste wijziging: 16-03-2019

Er was een storm geweest op vrijdag 14 september 2012, wij konden echter pas op zaterdag naar het Egmondse strand. Het voordeel was wel dat het die zaterdag prachtig mooi weer was. Banjerend over het strand werd het vele riemwier gecontroleerd op voetjes en eventuele Patella's (maar die zaten er niet aan, en de voetjes bleken uiteindelijk niet heel veel bijzonders te bevatten). Nabij de plek waar we in de zomer ons zomerhuisje hebben staan vonden we een mooi blauw deksel voor Franse viskisten. We hebben hem meegenomen omdat we nog rode kisten hebben zonder deksel. De collectie bestaat nu uit 1 witte en verder allemaal rode kisten, en witte, rode, oranje en nu dus een blauw deksel.

De troep (alles dat niet natuurlijk is) op het strand bestond voornamelijk uit schoenen en slippers. Van het natuurlijke materiaal waren het vooral de enorme hoeveelheden zeeschuim die opvielen. Zo veel mogelijk werden de aangespoelde zaken nagekeken op bijzondere aanhangsels, maar telkens waren het voornamelijk Grote eendenmossels die zich hadden gehecht aan schoenen en ander plastic.

In de buurt van Egmond Binnen (vlak voor strandpaviljoen Zilverzand) troffen we een rood krat aan dat behoorlijk stuk was, en ook weer begroeid was met Eendenmossels.


Bij omkeren van het krat troffen we ook kleine exemplaren aan van de Geplooide eendenmossel

en er waren zelfs exemplaren van de Ruwe eendenmossel die zich op dit krat gevestigd hadden.

Zowel de Geplooide eendenmossels als de Ruwe eendenmossels waren dood.

Voor ons was het voor het eerst dat we Ruwe eendenmossels vonden op het strand. Daar de exemplaren van de Ruwe en de Geplooide eendemossel dood waren hebben we de meeste meegenomen. We telden thuis 22 exemplaren van de Geplooide eendenmossel en 5 exemplaren van de Ruwe eendenmossel.

2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl