home | nieuwsblad | informatie
Conserveren en opzetten
Laatste wijziging: 27-09-2019

Hygiëne

Dode dieren, of eigenlijk dieren in zijn algemeenheid, kunnen bacterieën en/of parasieten bevatten die ook schadelijk kunnen zijn voor ons. Pak ze dus altijd met handschoenen aan. Was je handen goed na het werken met dode dieren en desinfecteer met alcohol alle gebruikte materialen en bijvoorbeeld ook het aanrechtblad.

Uitkoken

Uitkoken is geen koken. Van koken wordt vlees taai. Het doel is om de vleesresten of het vlees heel langzaam te garen. Met langzaam garen wordt het vlees zacht, zoals in een stoofschotel. Een goeie stoofschotel maak je door de temperatuur rond de 80°C te houden.

Ik heb goeie ervaringen met uitkoken met Biotex. Biotex heeft een prima vet oplossend vermogen en breekt eiwitten af.

Verwarm eerst een keer kort (1-4 uur, afhankelijk van het dier) om de buitenkant (veren, huid) en grote stukken vlees te kunnen verwijderen. Zorg ervoor dat niet alles meteen gaar is en het dier uit elkaar valt als je het uit de pan haalt. Gebeurt dit wel dan wordt het moeilijker om alles weer in elkaar te krijgen. Ik vind het prettig als het die aan zijn pezen nog in elkaar blijft zitten, zodat ik gecontrolleerd in de tweede fase de boel uit elkaar kan laten vallen en het bij elkaar zoeken van stukje tot een minimum kan beperken. Bijvoorbeeld de vleugels elk apart, de elk poten apart, zodat ik zeker weet dat een botje bij of de linker of de rechter vleugel hoort. Het lichaam kan dan in zijn geheel in een eigen pan of zak gedaan worden.

Je kan bij de tweede keer verwarmen zorgen dat je stukken bijvoorbeeld in delen doet in katoenenzakken of per stukje in een pan. Zo wordt het weer in elkaar zetten van een skelet makkelijker. Je kan ook ijzerdraad of touw gebruiken om delen bij elkaar te houden. De tweede keer koken kan zolang als nodig is om alle vleesresten te verwijderen.

Vogelkoppen

Vogel snavels hebben een huls om het benige deel. Bij uitkoken met Biotex moet na de eerste keer kort koken (ongeveer 1-2 uur) de huls van de snavel verwijderd worden anders lost deze op. Daarna kan de schedel verder uitgekookt worden.

Bleken

Het bleken kan met waterstofperoxide, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Een andere manier is met chloor. Dit niet erg milieuvriendelijk maar werkt prima. Hou het wel kort, want chloor is aggresief en kan ook het skelet poreus maken.

Een laatste optie is het bleken in de zon. Dit duurt langer maar is niet milieubelastend.

2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl