home | nieuwsblad | informatie
Hydrozoa Owen, 1843
NL Hydroïdpoliepen GB Hydroids FR Hydroméduses DE Hydropolypen
 Overzicht 
 Beschrijving

De naam Hydrozoa komt van het Griekse Hydra (zeeslang) en Zoon (dier). De meeste Hydrozoa kennen twee levensstadia, de ene als vastzittende hydroide (poliep) en de andere als medusa (kwal). Er zijn er echter ook die alleen een van de twee stadia kennen.

De poliepen zitten meestal vastgehecht aan een ondergrond, substraat. Deze hechting vindt plaats met een klein hechtschijfje. Sommige soorten vormen vanuit het hechtschijfje uitlopers. De uitlopers kruipen over de ondergrond en vormen zo een wortelachtige structuur dit worden hydrorhiza of stolonen genoemd. De hydrorhiza kunnen via knopvorming zorgen voor nieuwe individuen en zo de kolonie uitbreiden. Een nieuw individu kan direct een poliep zijn aan de hydrorhiza of er kan zich eerst een steel (hydrocaulus) vormen.
De poliep vormt meestal een kolonie. De poliepen kunnen buizen (Hydrocauli, enkelvoud Hydrocaulus) vormen die met elkaar verbonden zijn. Met een hechtschijfje zit de buis gehecht op het substraat. Aan het uiteinde van de buis vormt zich de poliep met al naar gelang de soort een behuizing (hydrotheca) of niet.

Het medusa stadium kan een vrijzwemmende vorm hebben, maar dat hoeft niet. De medusa kan bijvoorbeeld ook aan de poliep vast blijven zitten.

   
 Het leven 
 Symmetrieradiair symmetrisch
 Voortplantinggeslachtelijk en ongeslachtelijk (knopvorming of deling)
   
 Poliep 
 Kolonie
 Hydrorhiza
 Steel
 Thecae
    Hydrothecae
    Sarcothecae
    Gonothecae
 Poliepen
    Voedingspoliep
    Voortplantingspoliep
    Verdedigingspoliep
    Schoonmaakpoliep
   
 Medusa 
 Scherm
 Gonaden
 Mond
 Tentakels
 Zintuigen
   
 Bronnen 
 
2006 - 2019 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl