home | nieuwsblad | informatie
Syngnathus Linnaeus, 1758
NL Zeenaalden GB Pipefish

Zeenaalden (Sygnathus) zijn lange slanke vissen waarvan het lichaam volledig bezet is met beenachtige platen in plaats van schubben. De snuit is lang en in de vorm van een buis, de vis zuigt hiermee zijn voedsel naar binnen.

Het mannetje zorgt de broedzorg en heeft een broedbuidel. De broedbuidel bestaat uit twee huidflappen op de buik van het mannetje. Het vrouwtje deponeert de eitjes bij het mannetje in de broedbuidel, die ze bevrucht. De bevruchte eitjes ontvangen zuurstof door de bloedvezels van de broedbuidel. Na het uitkomen van de eitjes blijven de jongen nog enige tijd in de broedbuidel.

Grote zeenaald (Syngnathus acus) Heeft de vis een uitstulping (benige welving) in de nek, snuit langer dan een halve koplengte (gemeten vanaf het kieuwdeksel), 17-21 ringen voor de anaalopening, 39-43 ringen achter de anaalopening? Als de vis langer dan 17 cm is dan is het zeker een Grote zeenaald Ja
Kleine zeenaald (Syngnathus rostellatus) Heeft de vis geen uitstulping in de nek, snuit korter dan een halve kopplengte (gemeten vanaf het kieuwdeksel), 13-18 ringen voor de anaalopening, 37-42 ringen achter de anaalopening

Ja
Lichaam:Langwerpig1
Mond:ja
   Beschrijving:langgerekt; kleine mondopening
   Vorm:Buisvormig1
   Tanden:nee
Ademhalingsorgaan:ja
   Kieuwen:ja
      Vorm:haarachtig
      Kieuwdeksels:ja2
Vinnen:ja
   Rugvin:ja
      Beschrijving:met een gestraald uiterlijk2
   Vetvin:nee
   Staartvin:ja
      Beschrijving:met een gestraald uiterlijk2
   Buikvin:nee
Endoskelet:ja1
Exoskelet:ja1
   Beenringen:ja1
Aquariologie:zeenaalden zijn relatief makkelijk te houden in een aquarium. Ze houden van weinig stroming en hebben plekken nodig om zich te hechten en te verbergen zoals wieren.
   Voedsel:Ze willen levend voedsel. Ze hebben moeite met voedselconcurrentie, dus ze worden het beste gehouden in een omgeving met alleen de eigen soort of met soorten die een ander voedsel patroon hebben.
Websites:
Bronnen:
  1. https://www.strandvondsten.nl/Syngnathidae
  2. https://www.strandvondsten.nl/Actinopterygii
2006 - 2022 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl