Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 6, nummer 4

Redactie: Dennis Leeuw

3 juli 2017 

Zeespinnen

Dennis Leeuw

Ter voorbereiding op de toekomst heb ik een pagina voor de Slanke zeespin toegevoegd, verder zijn er hier en daar nog wat kleine wijzigingen geweest en is er wat extra informatie toegevoegd, maar veel is er niet gebeurd. De spinnen moeten even wachten tot een later moment.

Zeerupsen

Dennis Leeuw

Zoals in het vorige nummer al aangegeven zou ik me verdiepen in de Zeerupsen. Het blijft een rare naam Zeerupsen voor wormen. Zeerupsen zijn eigenlijk wormen die schubben op hun rug hebben, maar dat hebben Zeemuizen ook, maar die vallen niet onder de term Zeerupsen. Zeerupsen is sowieso een willekeurige verzameling van families en sluit niet aan op de gangbare indeling van soorten. En zo zit je dan met een groep dieren die allemaal borstelwormen zijn, met schubben op de rug, en in het Nederlands worden aangesproken met rupsen en muizen. Om een determinatietabel te kunnen maken zullen ze op een hoop geveegd moeten worden en dus moet er een naam komen waar ze allemaal onder kunnen vallen, nu is die er gelukkig al. Ik hoef hem niet zelf te verzinnen. Die naam is Schubwormen. Dus zo gaat het onderdeel op de website heten. De pagina's van de soorten beginnen redelijk gevuld te raken, van de determinatietabel ben ik nog niet zo zeker. Wie vast al een kijkje willen nemen kan terecht op Schubwormen. Via de normale ingang op de website zijn ze nog niet te vinden, daarvoor is er nog te veel te doen. Het moeilijkste vind ik op dit moment om de determinatietabel simpel te houden, het lijkt erop dat je al snel een microscoop nodig hebt om ze uit elkaar te kunnen houden. Zo'n tabel is in het veld niet echt handig, maar wie weet vind ik er nog wat op.

Mosdiertjes

Dennis Leeuw

Hans De Blauwe mailde me dat hij het Koninginnemosdiertje kende als het Empingmosdiertje. De naam Koninginnemosdiertje kon ik maar 1x vinden op het Internet en Empingmosdiertje kwam ik 2x tegen, waarvan 1x in een publicatie van de Nederlandse Faunistische Mededelingen (Moss animals of the Dutch part of the North Sea, Faasse et al.). Dit, natuurlijk naast het feit dat Hans De Blauwe het diertje kent als Empingmosdiertje, heeft tot gevolg gehad dat het diertje op de website nu Empingmosdiertje heet.

Zeepokken

Dennis Leeuw

Van Theo Kiewiet kreeg ik weer een aantal foto's toegezonden zodat de website verder aangevuld kon worden. We hebben dankzij hem nu foto's bij de Brakwaterpok en bij de Zeetulp. Leuk om ook dit deel weer een stukje uitgebreider te maken.

Kraakbeenvissen

Dennis Leeuw

Bij het struinen door mijn vondsten van Egmond aan Zee tijdens het inrichten van de strandvitrine voor de kinderen op het strand van Egmond aan Zee kwam ik in een doos uit 2014 een rogge-ei tegen van de Blonde rog. In de vondstenlog kon ik hem keurig terug vinden, maar kennelijk heb ik deze nooit aan de website toegevoegd. Natuurlijk meteen even foto's gemaakt en deze ommisie goed gemaakt. Er zijn dus nu ook foto's van het eikapsel van de Blonde rog en dat is ook gelijk alles, alleen de foto's de tekst komt later.

Slakkenhuizen

Dennis Leeuw

Ook bij de slakkenhuizen hebben we een toevoeging dankzij Theo Kiewiet, namelijk Turtons wenteltrap. De soort was al gemeld op de site, maar staat er nu op met foto.
Uit vondsten van Egmond aan Zee van vorige zomer had ik nog een oud exemplaar van het Melkwit priemhorentje, waarmee een nieuwe soort is toegevoegd aan de slakkenhuizen en ik had ook nog een vondst van een Wit muizenoortje en daarmee is deze soort voorzien van een foto.
Als laatste zijn er nog vondsten uit de netten van Stichting Duik de Noordzee Schoon. Al jaren zetten zij zich in om netten en vislijnen te verwijderen van de wrakken in de Noordzee zodat er minder dieren onnodig overlijden omdat ze verstrikt raken in deze restanten van de visserij. Als de netten aan land komen hebben we sinds een paar jaar via Stichting Anemoon de mogelijkheid om ze uit te zoeken op de aanwezigheid van nog achtergebleven dieren en plantjes. Het was in 2016 echter heel mooi weer geweest en dus was bijna alles dat nog aan de netten zat dood en behoorlijk aan het stinken. Maar een beetje nettenpluizer laat zich daar niet door tegenhouden en dus werden de netten van onder tot boven doorzocht. Dat leverde in 2016 een paar leuke vondsten op die ook nog een plekje op de website moesten krijgen. Om te beginnen waren er enkele exemplaren van de Verdikte fuikhoren, verse huisjes met soms het diertje er nog in. Ook van het Gestreept traliedrijfhorentje vonden we mooie exemplaren en tot slot 2 huisjes met wat snot, dat ooit een slakje was geweest, van het Groot glasmuiltje.
Omdat ik deze laatste eerst had aangezien voor het Klein glasmuiltje is er ook een pagina van deze soort op de website bijgekomen. Om de verschillen te beschrijven is er een poging gedaan om een determinatietabel op te zetten. Hopelijk is het hiermee makkelijker om beide soorten uit elkaar te houden.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl