home | nieuwsblad | informatie
Sessilia
NL Zeepokken GB Acorn barnacles

Zeepokken zijn kreeftachtigen die zich gehecht hebben op een vaste ondergrond. Ze zitten met de kop vast aan het substraat. Om zich heen hebben ze 4 of 6 kalkplaatjes waarmee ze een huisje hebben gebouwd die meestal vulkaanvormig is. De top van de vulkaan sluiten ze af met, meestal 4, plaatjes de 2 grootste worden Scutum genoemd, de twee kleinste Tergum.

Met deze contructie kunnen zeepokken hun huisje volledig afsluiten van de buitenwereld. Naast dat dit makkelijk is tegen roofdieren zorgt het er ook voor dat de dieren als ze droogvallen bij eb niet snel uitdrogen.

Elke pok heeft 6 paar poten (rankpoten of cirri) waarmee plankton uit het water wordt gefilterd.

Ritspok (Verruca stroemia) Is de pok asymmetrisch d.w.z. zit de opening niet in het midden, zitten er ribbels op de wandplaten en is de bodemplaat onverkalkt?Ja
Nieuw-Zeelandse zeepok (Austrominius modestus) Is de pok symmetrisch, d.w.z. de opening zit centraal, heeft de pok 4 wandplaten en is de bodemplaat onverkalkt?Ja
(Balanidae) Is de pok symmetrisch, d.w.z. de opening zit centraal en heeft de pok 6 wandplaten?Ja
Lichaam:ja 1
KopHet deel van het dier dat het voedselinname-orgaan bevat. Daarnaast zijn er ook vaak zintuigen aanwezig voor zien, proeven, ruiken en voelen. De voorvoegsels cephal- en cephalo- betekenen hoofd van het Grieks kef&aecute;li.
:ja 1
CirriEen soort kromme klauwachtige pootjes
:ja
   Aantal:6
ExoskeletEen versteviging van het lichaam aan de buitenkant en direct zichtbaar
:ja 1
   Materiaal:chitine, amorf calciumcarbonaat, calciet 1
Evolutie:vermoedelijk ontstaan vanuit de gesteelde variant, de eendenmossels
Voortbeweging:leeft vastgehecht op een harde ondergrond
Voortplantingsorganen:Alle pokken hebben een penis en wel het, in verhouding, langste geslachtsorgaan van alle dieren. Als je vast gekit zit aan een ondergrond is het heel moeilijk om aan geslachtelijke voortplanting te doen. Met de lange penis reiken ze naar de pokken in de buurt. Als ze een exemplaar vinden dan is degene die de ander gevonden heeft en penetreert het mannetje. Het ontvangende exemplaar wordt dan het vrouwtje.
Nauplius fase:vrijzwemmend, lijkt dan nog erg op andere kreeftachtige larven.
Cypris fase:Bij het kiezen van een vaste ondergrond worden ze geleidt door een geurstof van andere pokken zodat ze zich vestigen in de nabijheid van anderen zodat geslachtelijke voortplanting mogelijk is.
Bronnen:
  1. https://www.strandvondsten.nl/Crustacea
2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl