home | nieuwsblad | informatie
Scyphozoa Goette, 1887
NL Schijfkwallen
Determinatie

Semaeostomeae Is de klokrand geschulpt of gelobd en zitten er tentakels aan? Manubrium is meestal 4-lobbig Ja
Rhizostomeae Heeft de klokrand geen tentakels, heeft het manubrium 8 armen die onderverdeeld zijn in talrijke gefranjerde monden? Ja
 Overzicht 
 BeschrijvingGelei-achtige dieren met een zwemklok (paraplu). De zwemklok bestaat uit mesogloea dat een dikke en vaste samenstelling heeft. De klok is meestal het dikst in het midden en wordt naar de randen toe steeds dunner. De rand van de zwemklok heeft inkepingen waardoor zo genaamde randlappen (lappets in het Engels) ontstaan. In de inkeeping kunnen bij bepaalde soorten tentakels. Ook kunnen er zich waarnemingsorganen bevinden.
De mond heeft 4, vaak vertakte, lippen. Het spijsverteringsorgaan wordt het manubrium genoemd. De gonaden, hoewel vaak aan de binnenkant gelegen, zijn van oorsprong endoderm.
Aan de buitenkant kan de schijfkwal voorzien zijn van knobbeltjes (wratten, nematocyst). Er kunnen weinig grote knobbels zijn, vele kleintjes zoals bijvoorbeeld bij de Zeepaddestoel waardoor de klok een melkig, bevrorenglasachtig, uiterlijk krijgt. De nematocysten kunnen ook voorkomen op het manubrium.
 SynoniemenKwallen
   
 Medusa 
 Scherm
 Gonaden
 Mond
 Tentakels
 Zintuigen
   
 Poliep 
 Kolonie
 Hydrorhiza
 Hydrocaulus
 Hydrocladia
 Thecae
    Hydrothecae
    Sarcothecae
    Gonothecae
 Poliepen
    Voedingspoliep
    Voortplantingspoliep
    Verdedigingspoliep
    Schoonmaakpoliep
   
 Het leven 
   
 Bronnen 
 
2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl