Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad
Afmelden Nieuwsblad
E-mail onze redactie
Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 1, nummer 4

Redactie: Dennis Leeuw

27 april 2012 

Strandwacht

Van de redactie

We zijn alweer een maand verder en er is veel gebeurd. Op 10 april werd op het strand bij Texel een wervel van een Bultrug gevonden wist Ecomare te melden. Nader onderzoek op de vindplek heeft geen andere stukken Bultrug opgeleverd.
Voor wie op zoek is naar mooie onderwater opnamen van naaktslakjes, die zou eens moeten kijken bij duikeninbeeld.tv van 7 april of 11 maart. Prachtige foto's van John de Jong.
Verder was er nog Engelstalig nieuws over een succesvolle reductie van de bijvangst door een heel simpele regel die de vangst hoeveelheid telt, in plaats van de hoeveelheid aangelande vis. Zo simpel kunnen oplossingen soms zijn.
Ook was er treurig nieuws aan het begin van de maand. Aan de Engelse Noordzeekust spoelde een dode dwergvinvis aan bij de Humber. Nader onderzoek moet nog gedaan worden naar de doodsoorzaak.

Strandvondsten van de Franse Noordzee-kust (deel 2)

Van onze correspondent

Vrijdag 23 maart om 9:00 uur vertrokken we vanuit Utrecht naar Calais. De planning was simpel, maar helaas ging het bij Brugge mis. We namen niet de afslag naar de E40 (Oostende), maar we gingen via de E17 naar Kortrijk. Via een enorme omweg kwamen we uiteindelijk toch weer terug op de A16 naar Calais. De geplande reis van 3 uur en 30 minuten werd 4 en een half uur. Daar stond tegen over dat we een mooi stukje van het Franse land gezien hebben, dat we vanaf de snelweg voorbij gereden zouden zijn. Terug op onze geplande route gingen we via de D940 naar de zuidkant van Calais. Op de Digue Gaston Berthe checkten we in in Hotel Restaurant de la Plage. Dit ligt ten zuiden van de haven waar het veer naar Dover vertrekt.
Nadat we de hotelkamer voorzien hadden van onze spullen zijn we meteen naar buiten gegaan. Het was prachtig mooi, zomerachtig weer, en na een lange zit in de auto werd het tijd om de benen

weer eens te strekken. Op naar het strand! Vanaf het hotel liepen we zuidwaarts het strand op. Het was al een paar dagen oostenwind geweest, dus de verwachtingen waren hoog. Aan het einde van de dag zou het water pas op zijn laagst staan, dus besloten we de vloedlijn als eerste te doorzoeken. Het was in deze vloedlijn dat het ons opviel hoeveel tapijtschelpen (Venerupis senegalensis) en zaagjes (Donax vittatus) er waren, vooral veel doubletten. Ook landsoorten als de Stompe moerasslak (Viviparus viviparus) en de Slanke duinhoren (Cochlicella acuta) lagen er in redelijke aantallen. De leukste vondsten waren koffieboontjes (Triva sp.).
Anneke was zoet met het fotograferen van de strandhuisjes. Even voorbij de grote bunker die op het strand ligt, besloten we om terug te lopen. Het water was nog niet op zijn laagst, maar er waren wel al behoorlijke houtbanken bloot komen te liggen en die zijn altijd leuk om te doorzoeken. Het duurde dan ook niet lang tot Anneke melde dat ze een Witte wenteltrap gevon- den had. Daarna volgden tolhorens, priktolhorens en ook 2 fluweelhorens. Aan de waterkant ver- zamelden we in totaal 11 Bonte mantels. Kortom een prima dag met veel voor ons nieuwe soorten, en dan vergeet ik nog bijna de (beschadigde) sleutelgathoren. Wie een volledig overzicht wil hebben van de gevonden schelpen, die verwijs ik naar het vondstenlog op onze website.
Wat ik altijd weer bijzonder vind om te constateren is dat je 's ochtends in plât Utregts afscheid neemt van je buren en dat, een paar uur later, als je op het terras zit iemand uit het reisgezelschap aan je vraagt wat rosé is in het Frans. De wereld is eigenlijk wonderlijk klein.
De volgende dag zijn we eerst naar de vuurtoren gereden en hebben we in het centrum brood en beleg gekocht. Toen is de noodzaak begonnen om elke dag een Baguette Épi te kopen. Wat is dat lekker stokbrood. Maar we dwalen af, na wat door het centrum te hebben gewandeld en de kerk bekeken te hebben werd het tijd om te gaan. De planning was om bij Les Hemmes D'Oye of bij Les Huttes D'Oye de eerst volgende stop stop te hebben.

- wordt vervolgd -

De Website

Van onze webmaster

We hebben een begin gemaakt met de afdeling Stoottanden op strandvondsten.nl, we hopen de komende paar maanden extra data aan deze pagina's toe te voegen.
Ook nieuw is de Dwerginktvis. Dit beestje vonden we dood op het Franse strand en we hebben het meegenomen in koud zeewater. Nu staat het op 70% alcohol en hopen we dat we de bijzonder mooie stipjes kunnen behouden.
Dankzij Freek Titselaar is ook de determinatie pagina van de Tapijschelpen bijgewerkt. We hopen hiermee verwarring omtrent de Geruite tapijtschelp (Rupitapes decussatus) en de Japanse tapijschelp (Ruditapes philippinarum) te voorkomen.

Vita Marina

Van onze correspondent

Het meeste werk voor de Vita Marina is deze maand gaan zitten in het maken van de inhoudsopgaven voor de Varia Maritima's van 1964 tot 1969. Ze zijn inmiddels online.
We hebben ook de rubriek Stoottanden toege- voegd. Het is een kleine rubriek met slechts één artikel dat een goede introductie vormt op deze groep.

Berichten uit het aquarium

Van onze correspondent

Een leuke waarneming uit ons zeeaqua- rium beleefden we na 13 april toen we uit zeeland terug kwamen. We hadden wat wieren mee- genomen om het aquarium een beetje kleur te geven. Mooi helder groen darmwier kleurde het aquarium. Direct begon de heremietkreeft er stukken af te scheuren en op te eten. De steur- garnalen en ook de penseelkrabben kwamen te voorschijn om deel te nemen aan deze zeesalade.
Nadat het grootste deel van het darmwier verdwenen was, werden de overige wieren onderhanden genomen. De bruinwieren werden niet zo snel weggewerkt, maar nu, met het verschijnen van dit Nieuwsblad is er al niet veel meer van over.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl