Jaargang 12, nummer 2

Nieuwsblad

17 december 2023 

Redactie: Dennis Leeuw

Redactioneel

Dennis Leeuw

De reden dat u al zo kort na de vorige nieuwsbrief een volgende ontvangt zit hem in het feit dat ik met de krabben bezig ben. Rien de Ruijter stuurde me een aantal foto's om op de website te plaatsen en in Het Zeepaard (83/4) is er een artikel over krabben die werden gevonden tijdens de Kor en Bot excursie. Dit was een mooie aanleiding om eens uit te zoeken welke krabben we kennen in ons Noordzee-gebied. Voor zover ik na kan gaan heb ik alle krabben die we kennen van de Nederlandse fauna nu op de website staan, mochten er nog soorten ontbreken laat het me dan weten. De nieuw toegevoegde soorten staan op de site met alleen naam en wat algemene kenmerken en zonder foto. In de sectie hieronder staat een lijstje met de soorten. Mocht u foto's hebben van 1 of meer soorten en u wilt ze delen met een breed publiek, dan graag opsturen aan mij: dennis@strandvondsten.nl hopelijk kan ik dan in een volgende niewsbrief melden dat we van de meeste krabben een plaatje en een beschrijving hebben.
Frank Perk kwam weer met een aanvulling, namelijk met foto's van het Wollig groenwier. Op de Valse oesterdief na hebben we nu bij elke genoemde soort een foto.
Verder treft u in deze nieuwsbrief veel toevoegingen van Rien de Ruijter aan. Het begon met de familie Walvis, Rien stuurde mij hun mailtje door. De familie Walvis stuurden een mooi filmpje van een op het strand wandelende Kamster en een filmpje van een Hoekige krab. De kamster kon zo op de site, uit het filpmje van de hoekige krab haalde ik een mooie foto voor op de site. Rien de Ruijter is daarna door zijn collectie met foto's gegaan en zo zijn van veel schelpen foto's op de site terecht gekomen. Van bijna alle op de site genoemde schelpen is er nu een foto. Zijn we daarmee klaar, nee nog lang niet. Er ontbreken nog veel soorten en vaak missen er nog de eitjes, de larven en zo meer. Toch ben ik al vreselijk trots op wat er nu staat en wat we met zijn allen hebben kunnen bereiken.

Krabben

Dennis Leeuw

Rien de Ruijter heeft foto's opgestuurd van een mannelijk en vrouwelijk Erwtenkrabbetje en van de Penseelkrab. De volgende krabben zijn toegevoegd aan de website en moeten nog voorzien worden van foto's en beschrijvingskenmerken:

Slakkenhuizen

Dennis Leeuw

Tijdens de excursies van 2021 van Stichting Duik de Noordzee Schoon heeft Sylvia van Leeuwen in een bodemmonster dat genomen is bij het wrak van de SS Ara een miniscuul klein slakje gevonden: "Getand schepje" (Philinissima denticulata). In Basteria 87(1) is daar een uitgebreid artikel over verschenen van Han Raven en Sylvia van Leeuwen. Ook op onze site is de soort nu te vinden.
Rien de Ruijter kwam met foto's van de Ruwe schaalhoren en het Klein traliehorentje.
Van de soorten op de site missen we bij de slakkenhuizen nu alleen nog een foto van het Klein glasmuiltje.

Tweekleppigen

Dennis Leeuw

Van de tweekleppigen had Rien de Ruijter vele aanvullingen: Ovale parelmoerneut, Groene dekschelp, Gebochelde mantelschelp, Vijlschelp, Gevlamde tapijtschelp, Breedgeribde astarte, Grote astarte, Melkwitte cirkelschelp, Ronde komschelp, Korstmosschelp, Stippelschelp, Witte muntschelp, Scheve bultschelp, Vensterglasschelp, Eierschelp, Baardmossel, Platte streepschelp, Gebogen otterschelp, Smalle otterschelp, Kleine gaper, Scheepsworm, Houtboormossel.

Heremietkreeften

Dennis Leeuw

Het Zeepaard nummer 83(4) is in de bus gevallen en daarin beschrijven Marco Faasse en Marjanne Lighthart de Harige heremietkreeft van een vondst in de Oosterschelde. Hoogste tijd dus om deze soort toe te voegen. Helaas nog fotoloos en nog niet volledig uitgewerkt, maar het is de derde heremietkreeft op onze site. Hoeveel soorten zijn er eigenlijk in de Noordzee?

Vogels

Dennis Leeuw

De Strandplevier op de site, bleek een Bontbekplevier te zijn. Met dank aan Herman Walvis, die met deze correctie kwam.
Nieuw zijn de Drieteenstrandloper, de Jan van Gent en de Scholekster, allemaal dankzij foto's van Rien de Ruijter.

Naar strandvondsten.nl

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad