Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 5, nummer 1

Redactie: Dennis Leeuw

6 januari 2016 

Een gelukkig nieuw jaar!

Dennis Leeuw

Hierbij willen we iedereen allereerst een gezond, gelukkig en vondstenrijk nieuw jaar toe wensen. Met dit nieuwe nummer brengen we u weer wat leuke veranderingen op de website. Veel plezier bij het lezen.

Achter de schermen

Dennis Leeuw

Wat ik de belangrijkste wijziging van deze afgelopen periode vind is het feit dat de pagina met daarop de soort, de genus en de familie nu hun naam, naamgever en de volledige classificatie uit de systemen van WoRMS halen. Dit heb ik kunnen doen omdat alles in PHP zit en WoRMS zijn informatie op een vrije manier beschikbaar heeft gesteld en heel duidelijke voorbeeld scripts heeft. Super service van WoRMS en strandvondsten.nl is nu altijd up-to-date.
In de code die de pagina maakt voor de familie- en genus-overzichten zat een foutje. Die is er nu uit, dus als je een familie-pagina opgevraagt krijg je een juist overzicht van de aanwezige genera en als je een genus-pagina opvraagt dan krijg een correct overzicht van de op strandvondsten.nl beschreven soorten.

Bibliotheek

Dennis Leeuw

De lijsten met boeken per sectie worden nu ook dynamisch gegenereed en daarbij worden eerst de meest relevante boeken getoond en daarna pas de algemene boeken. Het zegt nog niets over de kwaliteit van de boeken, maar het geeft hopelijk wel iets meer duidelijkheid. Als er iemand een recentie over een publicatie wil schrijven, of heeft geschreven, en hij wil die ook op strandvondsten.nl publiceren, dan wil ik die graag opnemen bij het boek zodat toekomstige lezers ook weten welk boek ze wel of niet moeten kopen. Stuur me een e-mail als je iets hebt, ook als het boek nog niet op de site staat. Nog niet al mijn boeken zijn ingevoerd, en ook boeken die ik niet heb kunnen ingevoerd worden.
Een extra functie die ik heb gemaakt is dat de boeken die genoemd worden bij een soort als link worden weergegeven. De link verwijst naar een beschrijving van het boek.

Mosdiertjes

Dennis Leeuw

Tussen de foto's van afgelopen zomer zat een foto van de Bruine Zeevinger. Die hadden we nog niet op de website. Veel informatie staat er nog niet bij, maar de foto is er.

Kwallen en poliepen

Dennis Leeuw

Ooit had ik bedacht dat de medusa van poliepen onder de kwallen moesten vallen omdat iemand die niets van de dieren weet een medusa niet zou zoeken onder de poliepen. Hoewel dat nog steeds waar is is dankzij de technieken die op de website gebruikt worden nu veel meer mogelijk. De medusa van poliepen zijn nu verhuisd naar de poliepen, maar zijn nog steeds beschikbaar onder de kwallen. Ze zijn dus nu vanuit beide groepen te benaderen. Als je nu op een medusa klikt onder poliepen dan krijg je van boven naar beneden eerst een beschrijving van de poliep en dan pas van de medusa, maar als je op dezelfde medusa klikt onder kwallen dan krijg eerst een beschrijving van de medusa en dan pas van de poliep. Hopelijk komt dit het begrip en de duidelijkheid ten goede.
Met deze verandering zijn ook de beschrijvingstermen eens goed tegen het licht gehouden, wat vooral voor de medusa meer gestructureerde informatie opleverd.
Dankzij de kennis en informatie opgegdaan aan het eind van afgelopen zomer hebben we een nieuwe soort kunnen toevoegen, namelijk het ikea-lampenkapje.
En daar ik toch met deze diergroepen bezig was heb ik een determinatie-tabel gemaakt bij de kwallen die eigenlijk een kwallen- en medusa-tabel is. De determinatie tabel die ooit bij de poliepen komt zal dan ook de poliepen van de kwallen moeten beschrijven.
Kortom het is een bijzondere groep die kwallen en poliepen, maar leuk om aan te werken, dus misschien komt er in de nabij toekomst nog veel meer bij.

Krabben

Dennis Leeuw

De code van de site kan nu ook algemene termen voor alle dieren binnen een groep beschrijven en deze bij alle dieren van die groep weergeven. Hierdoor kon ik informatie die voor alle krabben geldt 1x invoeren en staat deze nu bij alle krabben. Het lijkt dus alsof ik bij de krabben heel veel heb ingevoerd, maar het werk bestond vooral uit programeerwerk.
Van het een komt vaak het ander en werkende aan de determinatie tabel voor de kwallen realizeerde ik me dat bij de zwemkrabben de Grijze zwemkrab er nog niet tussen stond en dat het verschil tussen de Grijze en de Gewone zwemkrab ook wel een determinatie-tabel behoeft. Dus nu hebben we een pagina voor de Grijze zwemkwab, waar helaas nog een foto ontbreekt, en bij Liocarcinus is de determinatie tabel gemaakt voor de verschillende genera. En dit had weer tot gevolg dat ik de Polybiidae moest aanvullen met kenmerken en determinatie gegevens. Zo vul ik mijn tijd en de site.

Kraakbeenvissen/vissen

Dennis Leeuw

We hebben de rogge-eieren, haaie-eieren en de rogge-stekel afgesplits van de vissen en in hun eigen hoekje van de kraakbeenvissen gestopt. Bij de Snotolf is er een kleine aanvulling geweest van wat feiten over het leven van deze bijzondere vis.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl