Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad

Afmelden Nieuwsblad

E-mail onze redactie

Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 3, nummer 3

Redactie: Dennis Leeuw

26 augustus 2014 

Wulkeneieren

Dennis Leeuw

Aan het eind van het voorjaar of het begin van de zomer spoelen er elk jaar, tijdens een storm, meerdere wulkeneieren aan. Dit jaar was dat het geval op 21 juni toen er bij een stevige noorwesten wind vele wulkeneieren aan spoelden op het strand van Egmond aan Zee. We verzamelden zo'n 50 stuks. Bij het doorpluizen van de net gevonden eieren stuitten we op een aantal Brokkelsterren. Het vinden van deze sterren leverde een nieuwe pagina op in de Zeesterren sectie en omdat we toch bezig waren bij de Zeesterren hebben we gelijk een eenvoudige determinatietabel gemaakt.
Na het drogen, wat enkele weken duurde, werden de wulkeneieren een voor een uitgeplozen en uitgeschut. We vonden daardoor twee Gewone muizenoortjes, een enkel klepje van de Ovale venusschelp en een Stompe ribhoren.
Al met al dus drie nieuwe soorten voor onze collectie en voor de website. Alleen het Gewone muizenoortje hadden we al op de site staan. Het gebeurd bijna elk jaar dat in het voorjaar wulkeneieren aanspoelen, maar meestal zijn ze behoorlijk "schoon". Dit jaar waren de exemplaren groen van de algen en velen waren begroeid met een klein, bruin, haarvormig wiertje en sommige eieren waren begroeid met pokken. Zo zie je maar weer dat er elke keer weer een verrassing op het strand te vinden is.

Wieren

Dennis Leeuw

De toevoeging van de verschillende groenwieren, waarover we vorige keer berichtten, begint zijn vruchten al af te werpen. Kort geleden vonden we op het strand bij Egmond aan Zee een Vederwier, tussen al de aangespoelde Ulva soorten (Zeesla en Darmwier) was het duidelijk donkerder van kleur en voelde het "ruw" aan. Thuis gekomen ontplooide het bosje zijn veervormige schoonheid in een bakje water.
Er is ook twijfel ontstaan over de foto van de Valse oesterdief. Tip: mocht u ooit een exemplaar vinden, maak dan ook foto van een doorgesneden exemplaar. Dit helpt enorm bij latere determinatie. Voor ons is dat te laat. We kunnen dus niet met zekerheid stellen dat op de foto ook daadwerkelijk een Valse oesterdief te zien is.

Boompjesslak

Dennis Leeuw

Op 20 juni vond ik nabij paal 41.250 een boei die volledig begroeit was met zeerasp, zandkokkerwormen en penneschaft. Op de boei krioelde het van de spookkreeftjes. Thuis in een aquariumpje gestopt begon er opeens een Boompjesslak rond te kruipen. Die hadden we nog niet op onze site en nu dus wel. Van de verschillende vlooien en kreeftjes die op de boei zaten zullen we ook pagina's maken, maar dat is voor later daar dat eerst nog een studie vergt om de verschillen te leren zien. We hebben de foto's en de gedroogde beestjes, dus met het uitzoeken van de juiste boeken moeten we ook deze dieren ooit op naam weten te brengen.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl