Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad
Afmelden Nieuwsblad
E-mail onze redactie
Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 2, nummer 3

Redactie: Dennis Leeuw

31 maart 2013 

Krabben en kreeften

Van onze correspondent

Op de Buitenbank werd door de vissers van de OD6 tussen de garnalen een grotere soortgenoot waargenomen. Determinatie door Dolf Boddeke wees uit dat hier hier ging om de Gezaagde steurgarnaal (Palaemon serratus). Het is een niet veel voorkomende soort. Het meest belangrijke determinatie kenmerk is het omhoog gebogen rostrum (spriet), naast het feit dat het de grootste soort steurgarnaal is van onze wateren. Meer informatie rond deze vondst is te vinden op de website van Visserijnieuws.
Een ander nieuwtje op Visserijnieuws heeft waarschijnlijk te maken met de kou waar we nu al zo lang mee te maken hebben. Door deze kou is het voor vissers heel moeilijk om Grijze garnalen (Crangon crangon) te vangen, deze zitten nog diep op zee, maar een andere soort is nu opeens talrijk aanwezig. In het artikel wordt het de Rode garnaal genoemd. Vermoedelijk betreft het hier de Ringsprietgarnaal (Pandalus montagui), die behoort tot de steurgarnalen (met dank aan Telson BV). Volgens hetzelfde artikel zal als het water warmer wordt de Grijze garnaal terug komen en trekt de Rode garnaal dieper zee op.
Ik maak me zorgen om onze krabben in het aquarium. Krabben lijken namelijke slecht tegen geluiden in het water te kunnen blijkt uit een artikel van Ecomare. De geluiden waarschuwen hen voor aanvallers en daarmee zijn het vooral onze, voor hen, onnatuurlijke geluiden die veel stress veroorzaken. De pomp in het aquarium staat dag en nacht aan om de dieren te voorzien van stroming en voldoende zuurstof. Krijgen ze nu stress van het geluid van de pomp? Of wennen ze uiteindelijk aan dat geluid.

Zoogdieren

Van onze correspondent

In het noordelijkste deel van de Noordzee, op de Orkney Islands, werd aan het begin van deze maand op North Ronaldsay een Walrus (Odobenus rosmarus rosmarus) waargenomen. Walrussen komen zelden voor in de Noordzee, maar dit mannetje leek niets te mankeren, wel kan hij zich te goed doen aan de vele schelpdieren rond de eilanden. Er zitten in die wateren vele scheermessen en Afgeknotte strandgapers (Mya truncata) en vooral op deze laatste zijn Walrussen gek.
Een andere dwaalgast in de Noordzee was een Klapmuts op ons Nederlandse strand. Klapmutsen behoren tot de zeehonden die in koud water leven, maar kennelijk is het bij ons inmiddels ook koud genoeg. Het dier was een vrouwtje van 1 jaar oud volgens het bericht van Ecomare.
Het Noord-Hollandsdagblad had op 5 maart het nieuwtje dat er een Gewone dolfijn was gezien in het Marsdiep en de Kent Online bracht het nieuws van de dode Bultrug die op 25 maart in de Thames werd aangetroffen.
Droevig nieuws kwam uit België waar op het strand bij Nieuwpoort een Dwergvinvis werd gevonden. Het dier was uitgemergeld en werd onderzocht op de doodsoorzaak door de universiteit. Onderzoeker T. Jauniaux meldde uiteindelijk dat de Dwergvinvis was overleden door plastic. In de maag werd 400 gram plastic aangetroffen die een verstopping had veroorzaakt. Wilt u het allemaal nog eens nalezen, of bent u op zoek naar foto's:
Nieuwsblad.be, het aanspoelen
De Morgen, melding van het aanspoelen
De Morgen, plastic
Ooggetuige, foto's

Vita Marina

Van onze correspondent

Er zijn van die momenten waarop alles bij elkaar lijkt te komen. Voor de Vita Marina was dat deze maand. Van een aantal schrijvers is het soms moeilijk om de toestemming te verkrijgen zeker omdat je soms niet zeker weet of je het juiste e-mail adres van iemand hebt. En deze maand kreeg ik na een halfjaar van twee personen antwoord, alsof het e-mail-beantwoord-tijd is. Wel mooi natuurlijk want nu kunnen we verder. Meteen wat andere schrijvers via Google opgezocht en aangeschreven en zowaar had ik met een paar dagen de toestemming van de meeste schrijvers van jaargang 44 en 47. Meteen begonnen met de indexen te schrijven en we kunnen dus, vol trots mag ik wel zeggen, jaargang 44 nummer 3-4 en de complete jaargang 47 aanbieden.
En toen kwam er nog een extra-tje. Ron Ates mailde me dat hij jaargang 9 (1959) had gescanned. Nu moet ik eerlijk bekennen dat hij al eerder exemplaren van deze hele oude Vita Marina's had opgestuurd, maar ik had nog geen tijd gevonden om ze online te plaatsen. Door de oude druktechnieken, en het kleur gebruik van de oude stukken, zoals paarse inkt en groene tekeningen, zijn de scans niet altijd even duidelijk. Maar met af en toe wat gokken en soms een titel verzinnen, staan nu ook de jaargangen 4, 5, een deel van 7, en 9 online. Wie kan ons aan de missende nummers helpen? Of wie ziet kans om de huidige scans te verbeteren?
U ziet we hebben deze maand heel veel leesvoer voor u. Leuk leek, ons nu het vakantie-seizoen weer voor de deur staat. En mocht u ook een bijzonder verhaal hebben, laat het ons dan weten. We publiceren ze graag.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl