Nieuwsblad

Aanmelden Nieuwsblad
Afmelden Nieuwsblad
E-mail onze redactie
Naar strandvondsten.nl

 Jaargang 2, nummer 1

Redactie: Dennis Leeuw

03 februari 2013 

Vondstenlog

Van onze correspondent

Het logboek van 2013 is geopend door een excursie van de SWG. We bezochten bij een gevoelstemperatuur van -15°C en stevige sneeuwval, de Zandmotor nabij Monster. De opkomst was door het weer gering, en de vondsten ook. Alleen op plekken waar net de zee was geweest viel er iets te zien, verder was alles verborgen onder sneeuw. Het vroor zelfs zo hard dat bij de Zandmotor borden werden geplaatst dat het ijs dat zich op het zwin had gevormd niet begaanbaar was, maar ijs in de Noordzee is op zich al bijzonder. Frans Beekman wist voor de terugweg een mooie tocht door de duinen, die door allen met enthousiasme werd ontvangen, de duinen gaven wat beschutting tegen de snijdend koude wind. Na een warme chocolademelk, ontdooiden we en gingen we allen weer op huis aan, met de gedachte dat we ons in ieder geval niet door het weer hebben laten tegen houden.

Aquariologie

Van onze correspondent

De Noordzeekrab doet het goed in ons aquarium. Het is wel een beetje een dooie, veel beweging zit er niet in, zelfs als we voer in het aquarium doen wacht hij tot het eten precies voor zijn neus komt, hij verzet geen poot om bij het eten te komen. Het voordeel is dat de bak niet helemaal verbouwd wordt wat wel het geval is bij Strandkrabben en Penseelkrabben. De laatsten graven heel wat af.
Een andere ontdekking is dat Kokkel niet zo geliefd is als we hoopten. Tijdens een excursie

van de SWG liepen we over het strand bij Monster alwaar we enkele uitgespoelde Kokkels vonden. Omdat de mosselen in het aquarium bijna op zijn, heb ik er een paar meegenomen, maar geen van onze bewoners lijkt veel trek te hebben in deze soort, zelfs niet als we ze open snijden en kant en klaar aanbieden. Jammer, want veel mosselen zijn er niet meer te vinden na de afgelopen strenge vorstperiode. De dieren zullen het voorlopig moeten doen met visresten uit de vriezer, gelukkig is dat zeebaars, dus erg veel medelijden hoeven we niet met ze te hebben.

Zoogdieren

Van onze correspondent

Er zijn deze maand ook weer meldingen van Bultruggen geweest en weer kwamen de meldingen uit de buurt van Castricum en Egmond aan Zee. Tevens werden er op zondag 14 januari ook nog dolfijnen gezien, vermoedelijk waren het Tuimelaars.
Noord-Holland lijkt de "hotspot" te worden voor meldingen van walvissen.

Tweekleppigen

Van onze correspondent

De Waddenacademie kwam deze maand met een mooi artikel over de overlevingskansen van tweekleppigen en hun grootte. Hieruit blijkt dat een koude winter meer schelpdieren oplevert dan een warme winter. Bij een warme winter keren predatoren eerder terug naar de wadden vanuit de Noordzee. Met de koude winter van dit jaar zou dat dus betekenen dat er dit jaar veel jonge schelpdieren in leven blijven, wat een ruime oogst aan mosselen en kokkels kan op-

leveren. We zijn nieuwsgierig naar wat het voorjaar gaat brengen.

Rankpotigen

Van onze correspondent

Via twitter meldde Joeri Lamers op 27 januari een vondst van een Ruwe eendenmossel op Terschelling. Na onze eerdere vondst op het strand van Egmond aan Zee, vonden we ook op een plastic krat bij Wijk aan Zee nog twee exemplaren van deze eendenmossel soort. Het begint op te vallen dat de Ruwe eendenmossel in een korte tijd langs een groot deel van de kust is gevonden. Tot onze vondst in Egmond wist ik niet van het bestaan. Betekent dit dat we beter kijken, het is per slot van rekening een kleine soort, of spoelen er daadwerkelijk meer aan?

Vita Marina

Van onze correspondent

Deze maand hebben we drie delen aan de gedigitaliseerde Vita Marina toegevoegd. Allereerst gaat het om de artikelen rond het thema Vissen. U treft er veel verhalen aan over haaien, maar er zijn ook artikelen over de Tong en de Paling. Het tweede toegevoegde deel is dat van de Wormen. Het is een kleine collectie met documenten, met onder andere een stukje over Goudkammetjes en ook een over de Zeemuis. De laatste toevoeging van deze maand is Weekdieren Algemeen, wat een mooie introductie geeft in de mooie wereld van de schelpen met stukken over de mantel, parelmoer, het periostracum en veel en veel meer. Met deze introductie hopen we volgende maand een begin te maken met de Buikpotigen en/of de Tweekleppigen.

Weet u iemand die het Nieuwsblad niet mag missen. Stuur het Nieuwsblad door.
Nog geen abonnee van het Strandvondsten Nieuwsblad? nieuws@strandvondsten.nl