home | nieuwsblad | informatie
Over strandvondsten.nl
Laatste wijziging: 12-02-2018

Contact informatie
strandvondsten.nl
e-mail: info@strandvondsten.nl

Strandvondsten.nl

Strandvondsten.nl is gegroeid uit de behoefte om betere determinatie informatie te hebben over de aangespoelde soorten op de Nederlandse stranden. Strandvondsten.nl maakt gebruik van de vele bronnen op Internet en een uitgebreidde bibliotheek aan boeken en andere documenten. Alle determinatie kenmerken worden verzameld zodat alle beschikbare kennis op één plek beschikbaar is. Daarnaast wordt ook data van eigen waarnemingen aan de database toegevoegd.

De website bevat ruim 600 soorten die in meerdere of mindere mate voorzien zijn van herkenningskenmerken en de site groeit nog steeds. Strandvondsten.nl is niet langer alleen gericht op aanspoelsel. Ook de soorten uit de directe kustzone worden onderzocht door middel van regelmatig korren langs de Nederlandse kust en via onderzoek van menselijk afval uit zee (netten en ander niet natuurlijk materiaal) wordt ook het verdere Noordzee habitat onderzocht en beschreven.

Dennis Leeuw is de eigenaar, bouwer, ontwerper en verzamelaar van alle data die Strandvondsten.nl maken tot de website die het is. Hij is geboren en getogen in Noord-Holland en komt, doordat zijn ouders een huisje op het strand van Egmond aan Zee hadden, al vanaf zijn geboorte op het strand. Als kind leerde hij jutten om hutten te kunnen bouwen en al jong begon hij ook met windsurfen. Alles wat een kind kan wensen, zon, zee en strand, was aanwezig voor vakanties die lang waren omdat zijn vader in het onderwijs zat. Dit is de basis voor zijn liefde voor de kust.

Dennis heeft 25 jaar als automatiseerder gewerkt waarbij hij voornamelijk gebruik maakte van open source software zoals Linux. De passie voor het strand en de kennis van computers en software zijn de basis voor Strandvondsten.nl. Vanaf 2019 staat Dennis als docent voor de klas om zijn kennis en passie voor automatisering over te dragen op een jongere generatie.


Het jutten op het strand is min of meer met de paplepel ingegeven. Na een storm werd de vloedlijn afgezocht naar voornamelijk bruikbaar hout. In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw spoelde er regelmatig bijzondere dingen aan. Na de jaren '80 namen het aanspoelen van te jutten materiaal af. Maar Dennis bleef langs het strand wandelen, uit plezier voor het strand.

Rond 2003 begon er langzaam de interesse te ontstaan voor de schelpen die op het strand lagen. Af en toe werd er eens een meegenomen en in een boekje opgezocht. Langzaam groeide de verwondering over de diversiteit aan schelpen. Een zandsuppletie in 2004 en 2005 in Egmond aan Zee bracht bijzonder materiaal en toen sloeg het virus toe. Wat leefde daar toch allemaal in die zee?

Dennis ging zich meer verdiepen in de vondsten, kocht meer boeken en op Internet werd gezocht. Er bleek in 2006 nog erg weinig goede informatie op Internet te vinden en hij kwam tot de ontdekking hoe moeilijk het soms is om een vondst van de juiste naam te voorzien. Dit leidde tot het idee om zelf een website te maken die het makkelijker moest maken. Sinds 28 september 2006 is Strandvondsten.nl online. Het idee van de plaatjes met een tekst er onder is gebasseerd op het ouderwetse "leesplankje" en is een idee van Anneke van der Lende.

In de automatisering was Dennis een van de weinigen die zich interesseerde voor het vak van documentatie schrijven. Hij leerde van de schrijvers van de NeXT manuals hoe belangrijk het is om binnen 3 stappen te vinden wat je zoekt. Naast het leesplankje werd dit een andere eis aan de website, binnen 3 klikken bij je doel komen.


Op het plaatje is te zien hoe de site er in 2007 uit zag. In de loop der tijd is de layout ietsje veranderd en de opzet groeide mee met het vermeerderen van de inhoud, maar de basis is al die tijd gelijk gebleven onder het motto: "Keep It Simple Stupid".

Veel op de site is gevonden tussen Egmond aan Zee en Bakkum, omdat Dennis nog steeds elk jaar in Egmond aan Zee komt. Later werden ook andere Nederlandse stranden bezocht en de nieusgierigheid leidde zelfs naar de stranden van Noorwegen, Denemarken, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het is daarom dat de website de ondertitel "Digitaal Noordzeemuseum" heeft gekregen.


Deze site is opgedragen aan:
P.C. Leeuw
(20-4-1944 / 21-03-2008)

2006 - 2024 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl